pizza

I väntan på att jag öppnar igen kan jag dela med mig av recepten om ni skulle få abstinens.

Pizzabotten ( gör detta helst dagen innan)
till 4 pizzor
50 gr jäst el surdeg ( det finns färdig att köpa, följ då anvisningarna)
4 dl ljummet vatten
1/2 dl olivolja
ca 500 gr vetemjöl
1 msk salt

lös upp jästen i vattnet och tillsätt oljan. Blanda in mjölet och låt maskinen gå i ca 5 minuter, tillsätt saltet. Arbeta degen i ca 5 minuter till. degen ska bli seg och elastisk. Täck med plast och låt jäsa i en timme. rulla till bullar på ca 120-150 gr st.Lägg på mjölat bakplåtspapper. pudra lite mjöl på toppen.
Plasta och låt gärna stå i kylen under natten.

Sen preparerar jag följande

Crème fraîchegucka

Riv obscent mycket gruyère blanda till en stabbig gegga med crème fraîche. Nymalen svartpeppar i riklig mängd.Klart

Tomatsås

Jag gör alltid mycket och så fryser jag in det som blir över

1 gul lök hackad fräses i olivolja
3 klyftor vitlök, pressas
Tillsätt 1-2 burkar tomater
salt & peppar
oregano
Smaka av och mixa sedan slätt.
piripiri eller cayenne
basilika

Squashsallad denna är mycket god att äta som den är eller på en tex. rostbiffsmacka.

Jag tycker att ni ska investera i en mandolin, det är det enda sättet att skiva saker riktigt fint. Det finns billiga i plast som är jättebra. Akta fingertopparna, bladet är rakbladsvasst.

2 Squash rivs på mandolin eller skivas lövtunnt.
salta rikligt och låt stå i ca 1 timme
Krama ur vätskan och
riv sdet gula på skalet av en citron
pressa saften över det hela
Peppra
en rejäl slurk god olivolja
färsk timjan och Oregano
blanda ställ kallt.

Aubergine
skiva 2 fasta fina auberginer på mandolin
Salta rejält och låt stå i 1 timme.
stek i rikligt med olivolja och vitlök
peppra. Klart.

Stekt potatis, jodå det är gott på pizza.
Koka potatisen skiva
Stek i en god olja med 2 lagerblad och 2 piripiri alt cayennepeppar. När du väder skivorna slår du över
1 hackad lök
3 klyftor vitlök pressade.
Salt och peppar.

Rostad Paprika
1 burk grillad paprika. Strimlas, ja inte burken alltså.
Hacka 4 klyftor vitlök
blanda med olivolja.
salt & peppar.

Oliver
goda svarta oliver med kärnor
lägger jag i olivolja med vitlök timjan, oregano,lager lite finhackad chili
Låt gärna stå och dra i en burk i någon vecka, de blir bara godare.

Picklad Rödlök också gott på den där rostbiffsmackan

skiva 2 rödlökar
Gör en 123 lag
dvs 1 del ättika
2 delar socker
3 delar vatten
koka upp med 1 kanelstång
10 svartpepparkorn
1 lagerblad.
Slå lagen över löken plasta och kyl.

HA sen de olika såserna och salladerna mm i skålar och låt alla göra sin egen pizza. Skivade färska champinjoner, gorgonzola eller allt ni gillar. Hoppas ni kan låta bli skaldjur, oxfilé och ananas och banan. Det blir inte bra Jag garanterar er att dessa smaker jag plitat ner här passar perfekt.

Täck förslagsvis halva pizzabotten som ni kavlat till en ca 2 mm tunn botten
med Crème fraîcheguckan
täck den andra halvan med tomatsåsen.
lägg på lite av varje och dessutom god mozarella du rivit i bitar och lägger på tomatsåsen.
Baka av i het ugn i undervärme.
Dela pizzan i kvartar. Lägg på en god korv eller skinka. eller hoppa över det och kör helvegetariskt
jag slänger på lite rostade pinjenötter,
kanske en god pesto
ruccola
Ha ett kul bak!

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *