Om Tomarps Gård

Gårdsbyggnad Tomarp
I dag finns det förutom Tomarp Gårdshotell med sina 19 rum, förstklassig restaurang och trevliga personal; 7 Highland kossor, ett gäng Gutefår ett tiotal höns vaktade av sin ilskna tupp Gazol, de 5 katterna Svante, Tassa, Konrad, Vilde och Leo och så schäfern Alice.

Tomarp då

1856 köpte min morfars farfar Jöns Möllerberg marken och lät flytta hit den gamla möllarbostaden från 1700 talet, då belägen vid Nose bäck.

1860 planterade hans son Carl Möllerberg de första fruktodlingarna här på Tomarp.

Tomarp gruppbildCarl var en duktig fotograf, det vittnar de efterlämnade 956 glasplåtarna om.

Jag har låtit elever vid Hasselblad center kopiera ett 30 tal. Underbara bilder som skildrar livet på gården, till vardag och fest, interiör och exteriör. Redan då njöt man det goda livet här på Tomarp. Utflykter, festmåltider, skridskoåkning och bad men även tvätt skörd och stenbrytning och skogning.

Carl och hans fru Maria fick 6 barn min morfar Nils var ett av dem. Nils var ordblind och ingen akademiker och Carl rekommenderade honom att bli kock men Nils ville skulptera och så fick det bli. Nils mötte den unga Inga på en visning för elever från Önnestad trädgårdsskola. De gifte sig och flyttade till Paris 1918. 10 år senare var de tillbaka och installerade sig på Hornsgatan i Stockholm, Inga började måla och gick i lära hos Bror Hjort som hade målar och skulptörskola med Nils men också för Otte Somrarna tillbringade de på Tomarp.
Ängsmark Tomarp
Då Nils bror Axel dog var det dags för Nils att ta över driften, men han dog redan 1954 och Inga fick göra ett försök, som trots Nils råd att hon skulle sälja gården bestämde sig för att inte ge upp så lätt. Inga avlade islandshästar, hade får och värphöns och mjölkkor och grisar, men ställde även ut sina målningar.

Detta är väl rätt typiskt för oss fruntimmer här på gården, vi är sega och uthålliga som terriers. Vi är även rätt galna och ett namn som Kråke, lite galet bara det, förpliktigar. Sonen Carl, arkitekt hemmahörande i Stockholm tog över gården vid Ingas död 1971. Jag fick lära mig det mesta om uthållighet då jag 1985 köpte ut gården av min morbrors dödsbo och började bygga om den till hotell och restaurang som jag drev i 15 år med ett kort uppehåll.

Vi hittade på en massa kul, ordnade konstutställningar, konserter, äppel och Blommor
potatishelger. Jag hade turridning på islandshäst, ordnade snapphaneäventyr och en hel del galna saker. Jag hittade ångbåten Siri, byggd av C. J. F. Ljunggren och C. J. F. Ljunggrens rederi ideell förening köpte in henne och under flera år trafikerade hon Råbelövssjön.

Tidigt insåg jag vikten av närheten till den goda råvaran och lät Simon Irvine trädgårdsdesigner känd bl. a från Läckö slott rita landet största ekologiska köksträdgård och mycket annat. Det har skrivits spaltkilometrar om Tomarp och även TEVE och radio har följt mina upptåg genom åren.

Share →