Tapas musslor med krut i

I dag lyckades jag få till den godaste tapasmusslan jag ätit. Jag hade SVD här för att göra ett jobb om fenomenet hemmakrog och då behövde jag en skaldjurfond till en traditionell gäddfärs som är otroligt god. Jag köpte ett nät musslor och tänkte att jag skulle hitta på något litet gott med musslorna och ta vara på fonden till såsen.

Så här gjorde jag

Rengör musslorna och ta bort skägget. Kolla så att de lever genom att de stänger sig när du knackar på dem.

Ta fram en gryta med lock. Slå på en skvätt olivolja.

Svetta 1-2 finhackad schalottenlök,

Pressa i ca 4 klyftor vitlök

Knyt ihop skaften av en bukett persilja spara ” bladen”

Slå på 1 tsk salt. ( Musslornas häruppe är inte lika salta som tex i Frankrike)

1 finhackad liten morot

1 tsk pepparkorn

2-3 dl vitt vin

2 dl vatten

När blandningen kokat under lock lite grand slänger du i musslorna och rör om och sen på med locket. Efter ett par minuter har musslorna öppnat sig och då är de klara. OBS! De ska inte vara i en minut längre, då blir de apäckliga. Spar vätskan till en sås eller soppa. Sätt ugnen på grill på hett. Sen tog jag bort ena skalhalvan, den som musslan inte satt fast i.

Nu ska du göra ett gott smör

Jag tog ca 300 gr smör och blandade med

1 äggula

1-2 msk skorpsmulor

Smaksatte detta med

2 msk Kikkoman soya

2 klyftor pressad vitlök

½ finhackad Habanero chili ( använd gärna handskar) Annars tvätta direkt händerna noga. Undvik att gnugga ögon mm.

5 cm finriven ingefära

skalrasp och saft av 1 lime

salt och peppar samt en kruka finhackad koriander, även skaften. ( Gillar du inte koriander ta persilja)

Bred rikligt lager av geggan över varje mussla. Placera dessa på ett ugnssäkert fat med grovsalt. Grilla tills det är genomvarmt och servera direkt.

Mycket gott, lycka till!

AnkaHär om dagen hittade jag en hel anka på ICA Maxi, det är inte ofta jag sett
Hel anka i köttdiskarna här i Sverige, så Bravo Kristianstadbutiken. Pärlhönor, ankor vårkyckling vaktlar och nu anka det gillar jag.

Tyvärr hann jag inte plåta denna rätt innan vi hade glufsat i oss den men soppan längst ner han jag sansa mig och dra fram kameran så det får duga.

Ankan blev liggande ett par dar medan jag funderade på vad jag skulle göra med den. Kinseiskt var grundtanken i alla fall delvis.
Fem kryddor hittade jag inte i disken men jag gjorde en egen blandning och stötte
fänkål,
stjärnanis
vitpeppar,
Sechuanpeppar och kanel, tills jag fick något jag tyckte smakade bra. Sen la jag till ett par piri piri.

Jag skalade en bit ingefära ca 5 cm och skar i skivor,
3 salladslökar, strimlade
1 stor klyfta vitlök
Detta stoppade jag i magen på pippin.
4 msk sherry (halvtorr) samt 1 tsk av kryddblandningen klappade jag in runt om. Sen lade jag ankan i en plastpåse och slog på resten av sherryblandningen i påsen. Där fick den ligga över natten.

I grundreceptet som jag hade som utgångspunkt skulle man så ånga ankan i 2 timmar och sedan fritera den. Jag hade inte den tiden utan körde ankan på 120 grader i ugnen tills den kom upp i 58 grader. Då drog jag upp ugnen på grill och full speta 250 grader och vips så blev den krispig och fin.

Vad serverar man då till detta? Ja ris/nudlar eller grönsaker går ju alltid bra. Men jag gjorde polenta ( följ anvisningarna på paketet) som jag sen stekte frasig och toppade med uppstekt shiitake, lite finhackad schalottenlök och strimlad ostronskivling med en skvätt ostronsås. Svampblandningen lade jag ovanpå polentan.
Till detta wokade jag upp några Pak Choi

Dagen efter rensade jag ankskrovet på kött och fick det att räcka till dels mina 5 katter och en bit till Alice, min jycke, men det blev även en hel del kött till mig. Detta räcker gott till en wok med lite äggnudlar, jag ska fundera vidare på vad som ska i den och återkommer.

Kinesisk soppaHittar ni inte anka så ta ett kycklingskrov, det funkar säkert bra. Men försök hitta en anka som jag hade turen att göra.
Nu kommer jag till det absolut bästa, där stod jag med ankskrovet och skulle just kasta det när jag bestämde att i helvete heller, detta ska jag koka soppa på. Sagt och gjort ankan åkte ner i en gryta med vatten, sen langade jag i
en lök
ett par vitlöksklyftor
5 cm ingefära, skivad
1 knapp tsk 5 kryddor
Sen fick den sjuda i ca 1 timme. Jag silade buljongen som redan då var god, sa adjö till ankskrovet och så jagade jag runt ibland kryddor och flaskor och tillsatte
Glasnudlar
Lite harissa som jag rörde ut i en sked buljong (det går bra med kajenn el dyl.)
Finhackade skaft av 1 kruka koriander, spar bladen till servering
Ca 10 myntablad finstrimlade
Lite fisksås i stället för salt
En liten skvätt soja och ev. en liten skvätt halvtorr sherry
2-3 stora råa räkor/person som jag hade marinerat i lite soja, vitlök, sesamolja och ingefära, fisksås.
Strimlad kinakål
Nu tänker ni säkert att jaha det där har ju alla hemma och krångligt med så många ingredienser. Men vet ni vad. Ni kan hoppa över hela räkgrejen för soppan är ljuvlig i sig själv. Om ni vill kan ni strimla i lite fläskfärs eller fler grönsaker, jag råkade bara ha dessa räkor klara.

Några fina ostronskivlingar strimlade jag fint med 1 schalottenlök och fräste upp och på slutet en skvätt ostronsås.
Vid servering delade jag upp det hela till 4 rikliga portioner, toppade med svampen, strimlad salladslök och koriander. Skulle ni dessutom ha kvar några salta jordnötter skulle jag tippa att det vore toppen att pudra över lite finhackat.
Till servering en klyfta lime och det mina vänner kan jag tala om blir en smakupplevelse att jämföra med en bra orgasm.
Att en anka kan ge så mycket är ett under, det är så här det är roligt att laga mat. Den räckte alltså som huvudrätt till 4 personer, en lunch eller rejäl förrätt till 4 personer samt en wok till 3 personer och inte att förglömma lördagsgodis till mina fyrfota köksnissar.

Häromdagen skulle jag ha min kompis Gunnel och hennes nya flirt på lunch.
Gunnel är 73 och nykär som en tonårsflicka. Riktigt roligt att se. Karlen hittade hon i samma hus som hon bor i. Så nu vet vi att lyckan bokstavligen kan finnas runt hörnet och drabba en när man minst anar det. Bra vårtecken.
Hur som helst så skulle de bjudas på en rejäl lunch och jag bestämde mig för att göra Wallenbergare och ett smörigt mos med rårörda lingon. Men förrätt då? Alltid samma problem att hitta på något som kan passa in. Jag tyckte att en uppiffad räkcocktail kunde passa in och rotade fram lite räkor och en bit ananas jag hade i kylen.
Så här gjorde jag.

1 stor näve räkor/ person, skalas
2 skivor ananas tärnas fint
½ rödlök finhackas
1 dl små fina ärtor tinas
lite koriander om ni gillar det
1 avokado skärs i bitar
1 msk svarta sesamfrön till garnering

Lägg allt i en skål och gör sedan en majonnäs

1 äggula, rumstempererad
1 tsk dijonsenap
2 dl neutral olja
lite citron alt vinäger efter smak
salt och peppar

Knäck gulan i en skål, tillsätt senapen. Vispa i oljan droppvis tills du har en lagom mängd majonnäs, 1-2 dl. Smaka av med vinäger och salt och peppar.
Nu ska du hotta upp det hela med
Lite curry
Cayenne
½ klyfta vitlök ( om du vill)
cognac
ketchup
tomatpuré

Rosta tunna skivor gott vitt bröd, penslade med lite olivolja, i ugn på 200 grader. Salta dem lätt och klyv på längden.
Lägg upp portioner i fina glas och stick i brödskivorna toppa med lite svarta sesamfrön.
Vill du servera detta som en lunchsallad strimlar du lite isbergssallad och tillsätter kanske lite kokta ägghalvor eller fin sparris. Hur som helst gott är det.

BouillabaisseSå var det i går dags för tidningsjobb och jag började laga mat redan vid åttasnåret. Jag gillar fågel i alla former och Fransk mat älskar jag. Bouillabaisse är ju vanligtvis gjort på fisk, det vet ju alla som gillar mat men ingredienserna passar ju till kyckling också, så sagt och gjort jag testade en Kycklingvariant och det blev alldeles strålande gott. Detta tycker jag gott att ni kan testa. Bäst blir detta om ni låter ingredienserna marinera en natt eller dag förstås. Eller så gör ni ordning buljongen och det andra efter frukost nu i helgen kanske och sen tar ni med er familjen eller vännerna på en skridskorunda i vintersolen och under tiden hinner er måltids ingredienser dra åt sig dessa fabulösa smaker.
1 kyckling
4 tomater
3 lökar
4 klyftor vitlök
3 fänkål
4-8 potatisar i lagom storlek ( samma storlek)
2 kuvert saffran
1 dl pernod
4 msk olivolja
timjan
1-2 piripiri
salt och nymalen peppar

Till kycklingfonden om ni orkar( hur lätt som helst)annars får ni latmaskar ta buljongtärning eller fond på flaska
1 morot 
1 lök
2 vitlöksklyftor
pepparkorn
lite färsk timjan

Till såsen
2 äggulor
ca 3 dl neutral olja
1 skvätt olivolja
6 vitlöksklyftor
vinäger
salt och peppar
buljong

Till servering.
1 brödskiva/ person
riven ost, gärna Gruyère

Köp hem en trevlig ekologisk kyckling. Jag tog Brösarps majskyckling
Skär ovan nämda pippi i 6-8 delar. Lägg skrovet skrovet i en kastrull med lite olja och bryn det tillsammans med en morot, 1 lök skuren i klyftor lite timjan och 2 vitlöksklyftor. Täck med vatten och låt sjuda tills det har reducerats till en förnämlig buljong.

Under tiden kokar du upp vatten för att skålla tomaterna så att de går att skala. Gör ett litet snitt i varje tomat så går det sedan på ett kick utan att tomaterna blir mosiga. Lägg i tomaterna och fiska upp dem så fort de spricker. Låt dem vila på lite hushålls-papper tills de går att handskas med. skär i 4 delar och kärna ur.

Skär löken i 4 klyftor och klyfta även fänkålen. Skala vitlöksklyftorna. salta och peppra köttet. Skala potatisen och halvera på längden ta fram en stor plastpåse och släng i allt i hopa utom vitlöken, tomaterna också. Pressa ner vitlöken, häll i oljan, saffran,Pernod och rejält med fin färsk timjan. Knyt ihop påsen och låt allt stå helst över natten men annars så länge som möjligt. Vänd på påsen i bland så att gojset fördelas ordentligt.

Först sätter du på ugnen på 200 grader. Ta fram en rejäl stekgryta, häll i en slurk god olivolja och bryn sedan kycklingdelarna. fiska så upp lök och fänkål och låt det svettas med i grytan innan du slutligen lägger i tomaterna och marinaden. Nej jag har inte glömt potatisen, den sparar vi en stund. slå på buljongen men spar 1 dl till såsen. Låt sjuda i ca 15-20 minuter under lock. Lägg i potatisarna och på med locket igen. Verkar det vara snålt med vätska så får du spä på med lite vatten.

Nu är det dags att lägga in ett gäng vitlöksklyftor i ugnen, hur många bestämmer ni själva. Jag tog 6 stycken stora. Det funkar 
inte bra med de små ushliga för de torkar. Sen gör du en majonäs på 2 gulor och vispar droppvis ner ca 3 -4 dl vanlig neutral olja. Runda av med olivolja på slutet. Smaka av med salt och nymalen peppar, lite cayenne en skvätt vinäger och sen späder du majon med buljongen så att du får en lagon rinnig men ändå krämig sås. Tryck ut innehållet i vitlöksklyftorna i såsen.
Tärna 1 brödskiva gott bröd/person, sprinkla på lite olivolja och vitlök och låt bli gyllenbruna i ugnen.

Nu har du en festmåltid att vänta. servera i djupa tallrikar och ha krutonger riven ost och ailoin i skålar för alla att ta för sig efter smak och lust. Smaklig måltid!