syltade gröna tomater

Syltade gröna tomater


För en massa år sedan fick jag detta utmärkta recept av min kompis Wiveka Olin.
Sedan dess är det ett årligt måste när tomatsäsongen går mot sitt slut.
Detta är gott till leverpastejesmackan eller ank/gåslevern eller till en god ost.
1 kg gröna tomater
1/2 kg lök
2 grader ättikssprit ( streck på flaskan)
1 kanelstång
5 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn
1kg socker
ni kan även prova att ta en tsk senapsfrö i så det nyper till lite.

Finhacka allt
koka drygt en timme, skumma ordentligt och tag av när det går att göra syltprovet.Får ni det inte att tjockna kan ni tillsätta fruktpektin.
Slå på väl rengjorda burkar som ni låtit steriliseras med sina lock i ugn 100 grader i ca 1 timme. Obs sätt in burkarna i kall ugn och låt värmas upp. Fyll på burkarna ända upp och förslut bums.

gifflar

När vi var små brukade Mamma alltid baka gifflar, I mitten vad de fyllda med en god nötsmet men ändarna nöp vi bort för de var osötade och det gillade vi inte. Häromdagen hittade jag Mammas handskrivna receptbok och receptet. Jag bestämde mig att försöka och att strö lite pärlsocker på så att man inte behöver nypa av ändarna. Här kommer receptet.

Gifflar
Fyllning
50 gr smör, rumstempererat
2 msk socker
1 dl skållade, malda mandlar eller nötter

Deg
40 gr jäst
3 msk socker
75 gr smör, smältes
1 dl grädde
2 dl vatten
600 gr vetemjöl

Lös jästen i lite socker och vispa så ihop ägget med resterande socker.Blanda det smälta smöret med vattnet och grädden. Sikta i mjölet och arbeta till en smidig elastisk deg. Plasta bunken och låt jäsa i en timme.
Kavla ut degen och skär sedan ut trianglar. Lägg en klick nötfyllning på triangeln och rulla i hop. Låt jäsa upp och stryk så med ett uppvispat ägg. Och nu om ni vill så strö på lite pärlsocker.
Baka av i het ugn ca 6-8 minuter.
Under tiden sätter ni på Kaffehurran.

dessertpizza

på samma botten som tidigare pizza recept lägger du
1 tunt lager Ricotta
drilla över lite lemoncurd ( det behöver inte täcka, det kan komma som små syrliga snärtar på tungan
sen gjorde jag detsamma med en röra på mixade Jordgubbar och lite socker. Du kan naturligtvis ta vad du vill efter säsong eller vad du har i frysen.
Så var det dags för skivade nektariner och blåbär
Till sist toppade jag med en blandning av grovriven mandelmassa blandat med hårdvispad äggvita. Över det hela kan du strö mandel, hassel eller valnötter.
BAka av och servera med en ren vispad crème fraîche.
Gofika jo jag tackar, detta är gott och syran från Crème fraîchen möter sötman och bären på ett fint sätt.

Nektarin drink


Jag tycker att det är kul med drinkar och även alkoholfria drinkar.
Här kommer en nectarindrink.
ta en 5-6 nektariner skär ner i bitar.
Koka en lag på 1 liter vatten och lika delar socker.
1 msk svartpeppar. 2 vaniljstänger och raspa skalet på 3 lime.
Pressa i saften. Slå lagen över frukterna och plasta omedelbart. Låt svalna och ställ i kylen över 1-2 dygn.
skär ner limen i bitar i en mortel tillsammans med lite råsocker och riv ner 5 cm ingefära.
Sila av nektarinerna och häll upp saften i en kanna. (fruktköttet använder jag på mina dessertpizzor men du kan mixa dem och ha på filmjölken till muslin eller på ditt rostade bröd till morgonkaffet.)
När du blir sugen tar du ett fint glas slår upp en skvätt saft och fyller glaset med is och så fyller du på med Ginger ale. Vill du göra det extra fint kan du ha hallon eller skivade jordgubbar i.
Vill du ha sprit i så prova med Rom. Vill du ha en svagare variant slå på en skvätt vitt vin. Gott är det i alla fall.

pizza

I väntan på att jag öppnar igen kan jag dela med mig av recepten om ni skulle få abstinens.

Pizzabotten ( gör detta helst dagen innan)
till 4 pizzor
50 gr jäst el surdeg ( det finns färdig att köpa, följ då anvisningarna)
4 dl ljummet vatten
1/2 dl olivolja
ca 500 gr vetemjöl
1 msk salt

lös upp jästen i vattnet och tillsätt oljan. Blanda in mjölet och låt maskinen gå i ca 5 minuter, tillsätt saltet. Arbeta degen i ca 5 minuter till. degen ska bli seg och elastisk. Täck med plast och låt jäsa i en timme. rulla till bullar på ca 120-150 gr st.Lägg på mjölat bakplåtspapper. pudra lite mjöl på toppen.
Plasta och låt gärna stå i kylen under natten.

Sen preparerar jag följande

Crème fraîchegucka

Riv obscent mycket gruyère blanda till en stabbig gegga med crème fraîche. Nymalen svartpeppar i riklig mängd.Klart

Tomatsås

Jag gör alltid mycket och så fryser jag in det som blir över

1 gul lök hackad fräses i olivolja
3 klyftor vitlök, pressas
Tillsätt 1-2 burkar tomater
salt & peppar
oregano
Smaka av och mixa sedan slätt.
piripiri eller cayenne
basilika

Squashsallad denna är mycket god att äta som den är eller på en tex. rostbiffsmacka.

Jag tycker att ni ska investera i en mandolin, det är det enda sättet att skiva saker riktigt fint. Det finns billiga i plast som är jättebra. Akta fingertopparna, bladet är rakbladsvasst.

2 Squash rivs på mandolin eller skivas lövtunnt.
salta rikligt och låt stå i ca 1 timme
Krama ur vätskan och
riv sdet gula på skalet av en citron
pressa saften över det hela
Peppra
en rejäl slurk god olivolja
färsk timjan och Oregano
blanda ställ kallt.

Aubergine
skiva 2 fasta fina auberginer på mandolin
Salta rejält och låt stå i 1 timme.
stek i rikligt med olivolja och vitlök
peppra. Klart.

Stekt potatis, jodå det är gott på pizza.
Koka potatisen skiva
Stek i en god olja med 2 lagerblad och 2 piripiri alt cayennepeppar. När du väder skivorna slår du över
1 hackad lök
3 klyftor vitlök pressade.
Salt och peppar.

Rostad Paprika
1 burk grillad paprika. Strimlas, ja inte burken alltså.
Hacka 4 klyftor vitlök
blanda med olivolja.
salt & peppar.

Oliver
goda svarta oliver med kärnor
lägger jag i olivolja med vitlök timjan, oregano,lager lite finhackad chili
Låt gärna stå och dra i en burk i någon vecka, de blir bara godare.

Picklad Rödlök också gott på den där rostbiffsmackan

skiva 2 rödlökar
Gör en 123 lag
dvs 1 del ättika
2 delar socker
3 delar vatten
koka upp med 1 kanelstång
10 svartpepparkorn
1 lagerblad.
Slå lagen över löken plasta och kyl.

HA sen de olika såserna och salladerna mm i skålar och låt alla göra sin egen pizza. Skivade färska champinjoner, gorgonzola eller allt ni gillar. Hoppas ni kan låta bli skaldjur, oxfilé och ananas och banan. Det blir inte bra Jag garanterar er att dessa smaker jag plitat ner här passar perfekt.

Täck förslagsvis halva pizzabotten som ni kavlat till en ca 2 mm tunn botten
med Crème fraîcheguckan
täck den andra halvan med tomatsåsen.
lägg på lite av varje och dessutom god mozarella du rivit i bitar och lägger på tomatsåsen.
Baka av i het ugn i undervärme.
Dela pizzan i kvartar. Lägg på en god korv eller skinka. eller hoppa över det och kör helvegetariskt
jag slänger på lite rostade pinjenötter,
kanske en god pesto
ruccola
Ha ett kul bak!