img_0913

Lördagslunch, Pelle Jansson är en lyxig sådan och så gott.

Ni tar;

smörstek en skiva formbröd gyllenbrun. Ta ut en rundel med ett glas eller en stans.

tunna skivor oxfilé 1-2 mm tjocka ( Lättast är det att skiva den lite mer än halvfryst)

rödlök finhackad

gräslök finhackad

löjrom efter smak och kassa

rå äggula i sitt skal

Arrangera köttet på tallriken. Lägg den smörstekta skivan i mitten toppa med Löjrommen, arrangera löken i en ring runt brödskivan och placera äggula i mitten


Jag gillar den färska vitkålen när den dyker upp.Men pizzasalladen man får på alla pizzerior här i landet kan jag vara utan.
Häromdagen när jag gjorde sojalaxen kom jag på denna variant.

Strimla en vitkål på mandolin
lägg i en skål
blanda ihop ca
2,5 dl sweet chili
1-2 msk mirin
1-2 msk risvinäger
1 dl ljus japansk soya
1-2 klyftor vitlök
peppar
om ni gillar hetta så dra i lite tabasco eller annat starkt

blanda med kålen och pudra svarta sesamfrön över.
Jag kan äta den bara som den är men du kan också äta den med den sojagravade laxen eller
en gravad oxfilé med lite asiatisk touch.



1 fin bit Ryggfilé av lax ( Äter du den som sashimi tar du 3-5 skivor) på pizza 1-2 bitar
1 dl ljus soja
2 msk socker
1 msk salt

Blanda ihop, lägglaxen  i dubbel plastpåse slå på lagen knyt i hop och placera i en liten form (så att det inte rinner ut) i kylen. Grava ca 6 timmar, vänd upp o ner efter halva tiden.

Fyllning
1 burk ricotta
crème fraîche
grovriven mozzarella
1 tub wasabi ( eller den mängd du tycker blir bra)
1 knippa finhackad dill

grön algsallad Finns i frysdiskarna i Kinaaffärer och kan med fördel tinas, delas upp i mindre påsar och frysas om) Annars kan
ni be fiskhandlaren ta in den.
Svarta sesamfrön
Picklad gurka

1 gurka, hyvlas eller bättre, kör på mandolin.
Skär i tunna strimlor (fettucini)och salta, låt vila en stund.
koka upp en 1,2,3-lag 1 del ättikssprit, 2 delar socker, 3 delar vatten
kanelstång
1 stjärnanis
1 vitlöksklyfta
svartpepparkorn

Krama försiktigt ur gurkan och lägg i skål, slå på lagen
Kavla ut en pizzaklump, stryk den med fyllningen. Baka av i het ugn eller grill med lock( weber) gärna på en pizzasten. skär i tårtbitar, lägg på lax efter behag. Strö sesamfrö över lägg på gurkan och ev ruccola. Det räcker gott med 1 bit /person.

picklad fänkål


Picklad Fänkål gjorde jag till pizzan och det var riktigt gott. Jag skulle kunna tänka mig att den passar utmärkt till rökt fisk eller kött, då gärna serverat med en klick crème fraîche eller liknande.

Du gör en 1-2-3- lag dvs
1 del ättickssprit (12%) du kan ev ta i lite mer ättika då fänkålen behöver få sig en liten knäpp.
2 delar socker
3 delar vatten
smaksätt med vad du gillar, vitlök, lagerblad, svartpepparkorn ca 10 stycken, kanelstång apelsinskal alt citronskal. Koka upp lagen och när sockret har smält slår du den över den finstrimlade fänkålen.Plasta och kyl. Håller i kylen i några dagar.

Detta är busenkelt och lika gott på pizzan som på Leverpastejsmackan mm.

Du gör en 1-2-3 lag

dvs 1 del ättikssprit tex(1 dl)

2 delar socker (2 dl)

3 delar vatten. (3 dl)

Detta kokar du ihop med tex 2 lagerblad, kanelstång, vitlöksklyfta, 1-2 tsk senapsfrö, 1-2 piri piri, 10 svartpepparkorn när sockret har smält slår du den heta lagen över fint strimlad rödlök 2 rejäla lökar räcker långt. Plasta och kyl. Håller i några dagar i kylen.