gifflar

När vi var små brukade Mamma alltid baka gifflar, I mitten vad de fyllda med en god nötsmet men ändarna nöp vi bort för de var osötade och det gillade vi inte. Häromdagen hittade jag Mammas handskrivna receptbok och receptet. Jag bestämde mig att försöka och att strö lite pärlsocker på så att man inte behöver nypa av ändarna. Här kommer receptet.

Gifflar
Fyllning
50 gr smör, rumstempererat
2 msk socker
1 dl skållade, malda mandlar eller nötter

Deg
40 gr jäst
3 msk socker
75 gr smör, smältes
1 dl grädde
2 dl vatten
600 gr vetemjöl

Lös jästen i lite socker och vispa så ihop ägget med resterande socker.Blanda det smälta smöret med vattnet och grädden. Sikta i mjölet och arbeta till en smidig elastisk deg. Plasta bunken och låt jäsa i en timme.
Kavla ut degen och skär sedan ut trianglar. Lägg en klick nötfyllning på triangeln och rulla i hop. Låt jäsa upp och stryk så med ett uppvispat ägg. Och nu om ni vill så strö på lite pärlsocker.
Baka av i het ugn ca 6-8 minuter.
Under tiden sätter ni på Kaffehurran.

Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *